Гра "Чомучка"


Гра "Чомучка"


Мета гри: розширення словникового запасу, формування граматичного ладу мовлення, активізації комунікативних навичок дошкільнят.
Завдання:
- розширювати і активізувати словник;
учити утворювати форми знахідного, родового, давальної падежу;
- вправляти в узгодженні іменників та числівників в роді, відмінку і числі;
- вправляти у використанні родового відмінка іменників множини;
Гра може бути використана як частина НОД з/о «Мовленнєвий розвиток», для спільної діяльності з освітнім областям «Мовленнєвий розвиток» і «Пізнавальний розвиток», в індивідуальній роботі з дітьми.

Опис.
Ігрове поле виготовлено з прозорого пластика з шістьма кишенями для карток і круглим диском, розділеним на чотири сектори. Дисків три і вони є змінними. На першому диску умовні позначення: «око» (я бачу кого), «ноти» (співаю про кого), «подарунок» (подарую кому), «руки» (дружу з ким). В кишеньки вставляються картинки з різними зображеннями за темами: іграшки; птахи; професії; спорт; тварини; комахи і т.д.
На другому диску в кожному секторі різні цифри.
На третьому диску умовні позначення: «один коло» (однина), «кілька гуртків» (множинно число), «маленький квадрат» (маленький), «великий квадрат» (великий).

Хід заняття:
Вихователь знайомить дітей з умовними позначеннями на диску («око», «ноти», «руки», «подарунок»). Звертає їх увагу на картинки на ігровому полі (наприклад, із зображенням іграшок). Пропонує розглянути і назвати їх. Пропонує одній дитині крутити диск, на яку картинку покаже стрілочка про цій картинці і розповісти (наприклад: бачу кубики, співаю про кубиках, подарую кубиках, дружу з кубиками).
Варіанти гри: Міняємо перший диск на диск з цифрами. Запропонувати дитині крутити диск, на якій картинці і цифри зупиниться про те розказати. Наприклад, стрілка зупинилася на цифрі 5 і картинки із зображенням літака. Дитина каже: «П'ять літаків» і т.д.
Ставимо третій диск з умовними позначеннями єдиного і множинного числа, величини. Наприклад - стрілка зупинилася на картинці «верблюд». Дитина говорить: «Один верблюд, багато верблюдів, маленький верблюд, великий верблюд» і т д. про всі картинки.


Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації